Thursday, October 27, 2011

ភេសជ្ជៈផ្អែម អាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពកុមារ


ភេសជ្ជៈផ្អែម (Soft Drink) ទទួលការពេញនិយមពីមនុស្សគ្រប់វ័យ ប៉ុន្ដែ ភេសជ្ជៈផ្អែម នីមួយៗ ប្រកបដោយទឹក ផ្សំជាមួយជាតិស្កររសជាតិសិប្បនិម្មិត កាហ្វេអ៊ីន ជាតិអាស៊ីដ និងពណ៌ ដែលសារធាតុទាំងអស់នេះ ត្រូវបានអ្នកជំនាញបញ្ជាក់ថា អាចបំផ្លាញសុខភាពមនុស្ស ជាពិសេស កុមារតូចៗ....។

+ជាតិស្ករ ភេសជ្ជៈផ្អែមគ្រប់ប្រភេទ សុទ្ធតែផ្សំដោយជាតិស្ករ ក្នុងបរិមាណច្រើន ដែលអាចលើស ពីតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់រាងកាយ។ ហើយការ ទទួលបានជាតិស្ករលើស ផ្ដល់ផលប៉ះពាល់ដល់ សុខភាព ដូចជា
-បំផ្លាញដល់សុខភាពធ្មេញ និងអញ្ចាញ។
-បង្កើនការប្រឈមនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម បើ ទទួលទានជាប្រចាំ។
-មានកាឡូរីខ្ពស់ ដែលអាចបង្កើនកម្រិត កូលេស្ដេរ៉ូល បណ្ដាលឱ្យប្រឈមនឹងជំងឺបេះដូង។
-បង្កបញ្ហាដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។
-ធ្វើឱ្យរោលក្រហាយដល់ស្បែក បង្កឱ្យមាន បញ្ហាស្បែកផ្សេងៗ។

+ជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិត មានដូចជា
- Aspartame៖ ជាសារធាតុផ្អែមមួយប្រភេទ ដែលផ្អែមជាងស្ករធម្មតា ដល់​ទៅ​២០០​ដង ដែល បង្ក​​ផ​លប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ដូចជា​​​ បង្កើន​បញ្ហា​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​ឈឺក្បាល​ប្រកាំង។​ ប្រឈមនឹង​ការ​បាត់បង់​ការចងចាំ។ មនុស្សដែលមានបញ្ហាផ្នែកសតិអារម្មណ៍ គួរចៀសវាងឱ្យបាន ព្រោះវាទៅជំរុញ​ប្រព័ន្ធប្រសាទ ឱ្យធ្វើការកាន់តែខ្លាំង។ បង្កបញ្ហាដល់បេះដូង និងប្រព័ន្ធដង្ហើម។ អាចបណ្ដាលឱ្យស្រវាំងភ្នែក។
- Accesulfame-K ​/​ Ace-K ៖ វាផ្អែមជាង ស្ករធម្មតា ដល់ទៅ១០០-២០០ដង និងមានរសជាតិ ល្វីងបន្ដិច បន្ទាប់ពីរសផ្អែម ដែលផ្ដល់ផលអាក្រក់ ចំពោះ​សុខភាព​មនុស្ស។
- Saccharin ៖ ផ្អែមជាងស្ករធម្មតាដល់ទៅ ៣០០ដង អាច​បណ្ដាល​ឱ្យ​​កើត​មហារីក​ប្លោកនោម។ វាជាសមាសធាតុផ្សំ​ដែលមានក្នុងទឹកក្រូច​សម្រកទម្ងន់។
- Cafeine ៖ ជាសារធាតុញៀនដែលមានក្នុងសូដា វា​បង្ក​ផល​ប៉ះ​ពាល់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ ដែល បង្កើន​សម្ពាធ​ឈាម បង្ក​ឱ្យ​កើត​ជំងឺ​បេះដូង ទឹកនោមផ្អែម មហារីកប្លោកនោម និងក្រពះ។
- Acids ៖ ភេសជ្ជៈផ្អែមគ្រប់ប្រភេទ ផ្ទុកដោយ ជាតិអាស៊ីដ ដូចជា អាស៊ីដ​ស៊ីទ្រិក ផូស្វរិក និង​ម៉ាលិក ដែលបង្កបញ្ហាដល់ឆ្អឹង ប្រព័ន្ធដង្ហើម ជំងឺ​ឈឺក្បាល ជំងឺធាត់ អាល់លែហ្ស៊ី ជំងឺក្រពះ និង​ជំងឺគេងមិនលក់ ជាដើម។
ដូច្នេះ អ្នកគួរតែណែនាំកូនៗ ឱ្យទទួលទានភេសជ្ជៈពីធម្មជាតិ ដែល​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព ដូចជា ទឹកក្រូច​ស្រស់ ទឹកផ្លែឈើ​ស្រស់ ទឹកបន្លែ​ស្រស់ ទឹកដោះគោ និងទឹកស្អាត ដែលក្រៅពី​ជួយ​បំបាត់អាការ​ស្រេក​ទឹក​ហើយ វា​អាច​ជួយ​កម្ចាត់ជាតិពុល​ចេញពីរាងកាយផងដែរ៕