Saturday, May 28, 2011

ថែរាងឱ្យស្វែលស្អាត ដោយអាហារ


អាហារមានកាកសរសៃ ជួយដល់ការសម្រកទម្ងន់ ព្រោះវា​សម្រួល​​ដល់​ការ​​រំលាយ​អាហារ និង​ការ​​បញ្ចោញ​ចោល បន្ថយ​កម្រិត​កូលេ​ស្តេរ៉ូល បង្កើត​ការ​គ្រប់​គ្រង​ទម្ងន់ និង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​​ក្នុង​ឈាម រួម​ទាំង​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​បង្ក​ជំងឺ​មហារីក បន្ថយ​ឱកាស​​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​សរសៃ​ឈាម​បេះ​ដូង។ ដើម្បី​ទទួល​បាន​សុខភាព​ល្អ រាងកាយ​ស្អាត​ សមសួន អ្នក​គួរ​សាកល្បង​ទទួល​ទាន​អាហារ​ដូច​ខាងក្រោម...។


-អាហារដែលមានកាកសរសៃខ្ពស់ ៖ 


ផ្លែឈើ ៖ ដូចជា ផ្លែប៉ោម ផ្លែប៊័រ ល្ហុង ក្រូច ត្រសក់ស្រូវ ស្វាយ គីវី ចេក រួមទាំង​ផ្លែ​ពពួក​បឺររី​ខ្លះៗ ដូចជា ស្ត្រវបឺររី រ៉ាស់បឺររី និង​ប្លេកបឺររី ជាដើម។ 

បន្លែ ៖ ដូចជា ប្រូកខូលី ការ៉ុត ប៉េងប៉ោះ ដំឡូងបារាំង ផ្ទី និងពោត។ 

ធញ្ញជាតិ ៖ មានដូចជា អង្ករអាវ័ន នំប៉័ង ហូលវីត ផាស្តា ជាពិសេស អង្ករសំរូប ដែល​មាន​កាក​សរសៃ​អាហារ រហូត​ដល់​៥.៥ក្រាម។ 

សណ្តែក ៖ ដូចជា សណ្តែកក្រហម សណ្តែកខៀវ សណ្តែកដី សណ្តែក​អាម៉នដ៍ គ្រាប់ល្ពៅ គ្រាប់​ផ្កាឈូករ័ត្ន ជាដើម។ 


-វិធីទទួលទាន ដើម្បីឱ្យទទួលបាន កាកសរសៃអាហារច្រើន ៖  


ទទួលទានធញ្ញជាតិ ៖ បើទទួលទានជាអាហារពេលព្រឹក រាល់ថ្ងៃ កាន់តែល្អ ជាពិសេស រសជាតិធម្មជាតិ មិនផ្អែម ផ្តល់ផលល្អយ៉ាងខ្ពស់ ព្រោះ​មាន​កាក​សរសៃ​អាហារ រហូតដល់ ៤ក្រាម។ ម៉្យាងទៀត អ្នក​អាច​ទទួល​ទាន​រួម​ជាមួយផ្លែឈើ ដូចជា ចេក ឬល្ហុង បាន។ 

ទទួលទានទឹកដោះគោជូរ នៅពេលព្រឹក ១ដង ក្នុង១សប្តាហ៍ ៖ អ្នក​គួរ​លាយ​ទឹក​ដោះ​គោ​ជូរ ជាមួយ​ធញ្ញជាតិ និងស្ត្រវបឺររី ដើម្បីទទួលទានជាអាហារពេលព្រឹក និង​ដើម្បី​ជា​ការ​បន្ថែម​កាក​សរសៃ​អាហារ បានយ៉ាងល្អ។ 

ទទួលទានការ៉ុត និងប្រូកខូលី ជាអាហារបន្ថែម ៖ ដើម្បីជាការបន្ថែមចំណី នៅពេលរសៀល ថែមទាំងផ្តល់កាកសរសៃអាហារ ៥ក្រាម ទៀតផង។ 

នំស្រួយហូលវីត លាយប៊័រសណ្តែក ៖ នំស្រួយហូលវីត លាយប៊័រសណ្តែក ក៏​អាច​ជួយ​បន្ថែម​កាកសរសៃអាហារបានដូចគ្នា ជំនួសឱ្យការទទួលទាននំប៉័ង ឬនំគុកគី។ នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​ឃើញ ពាក្យថា “Whole Wheat” (ហូលវីត) ឬ“Whole Grain” ហូលហ្គ្រែន មានន័យថា វាផ្ទុកនូវជាតិកាកសរសៃអាហារ ដែលមានប្រយោជន៍​ជា​ច្រើន ចំពោះសុខភាព។ 

ប្តូរអាហារដែលមានក្នុងរថយន្ត ឬតុធ្វើការងារ ៖ អ្នកគួរប្តូរ​អាហារ​ទាំង​នោះ ទៅ​ជា​អាហារ​កំដរ​មាត់ ដែលមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាព ដូចជា សណ្តែក​ផ្សេងៗ ទំពាំង​បាយជូរ​ក្រៀម ឬ​សណ្តែក​ស្រោប​ដោយសូកូឡា ជាដើម។ 

ផ្លែប៉ោម ជាប្រភពនៃកាកសរសៃអាហារ ៖ ការ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ប៉ោម ១-២​ផ្លែ ក្នុង​១ថ្ងៃ អាច​ជួយ​ឱ្យ​សុខភាព​ល្អ រាងកាយរឹងមាំ។ ក្រៅ​ពី​នេះ ផ្លែ​ប៉ោម មាន​សារធាតុ​ផេកទីន ដែល​ជា​កាក​សរសៃ​អាហារ​រលាយក្នុងទឹក ដែលធ្វើឱ្យ​រំលាយ​អាហារ​យឺតៗ ជា​ហេតុ​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នក​មាន​អារម្មណ៍​ថា ឆ្អែត​បាន​យូរ។ 

ដាក់សណ្តែកក្រហម ក្នុងបន្លែញាំ ៖​ សណ្តែកក្រហម ត្រឹម​តែ​​កន្លះ​ពែង ក៏​អាច​ផ្តល់​កាក​​សរសៃ​អាហារ រហូត​ដល់​៥​ក្រាម។ 

ផ្ទី ៖​ ជាបន្លែមួយប្រភេទ ដែលមាន​កាក​សរសៃ​អាហារ​​ច្រើន។ 

ទទួលទានអង្ករសំរូប ៖​ អ្នកគួរសាកល្បង​ប្តូរ​ការ​ទទួល​ទាន​បាយ​អង្ករ​សម្រិត មកជា​បាយ​អង្ករ​សំរូប ដើម្បី​ឱ្យ​សុខភាព​កាន់តែល្អ៕